Beton vagy XPS kerítés fedlap?

Több száz beszélgetésem volt már érdeklődőkkel és sokaknál felmerült természetesen alternatívaként a beton fedlap…vagy inkább az XPS fedlap az alternatíva?! Ilyenkor például nem a Semmelrock minőséggel kell „vitatkoznom”, hanem a Jófogáson lévő, olcsó beton fedlapokkal. Nem akarok senkit megbántani, de ha kiszámoljuk az adott beton fedlap térfogatát és tudjuk a standard keverési arányokat, akkor könnyen kijön, hogy még a cement is drágább 1.500 ft-nál és egyéb összetevő, adalék még nem is került bele. Egy normálisan vasalt, megfelelő összetételű beton fedlap 5-6.000 Ft alatt nincs és ezt nem én állítom, hanem azon szakemberek, akik naponta gyártanak beton fedlapot.

Az XPS polisztirol -mint kerítés fedlap alapanyag- teljesen megfelel a vele szemben támasztott kritériumok 99%-nak. A zárt cellaszerkezete miatt nem szívja magába a vizet és nem reagál anyagmozgással a téli-nyári hőingadozásra. Nem saját videó, de érdemes megnézni, hogy mennyire vízzáró az XPS akár az EPS-sel (hungarocell) szemben. 

Sokan hátrányként tekintenek a XPS fedlapok felületkezelésére, mert tudják, hogy kell, azaz én is mindig hangoztatom, hogy az általunk gyártott kerítés fedlapok úgymond „félkész” termékek. De azzal a ténnyel már kevesebben vannak tisztában, hogy az 1.500-2.000 Ft/darabáras beton fedlapokat is ugyanúgy kell felületkezelni, mert sokszor szembántóan érdes a felülete. Tehát jön a felületkezelés és a festét…ugyanazon lépések, mint az XPS fedlap esetén. Viszont ez már csak vásárlás után derül ki és plusz munka, anyagi teher és főleg idegeskedés. Ezzel szemben az általunk gyártott fedlapoknál ezen folyamattal tisztában van az ember és direkt erre készül, így nem éri meglepetés sem anyagi-, sem érzelmi téren.

Továbbá a méretek és a minták: a beton fedlapot sablonnal csinálják és nem lehet kérni külön ívet, letörést, domború hatást, stb. Ugyanez igaz a méretekre is, van három-négy féle szélesség, vastagság és pont. Ezzel szemben az XPS kerítés fedlapot számítógép vezérlésű vágógépekkel gyártjuk olyan formára és méretre, amilyenre a kedves vevő kéri. Azért is van ennyi méret- és stílusvariánsunk, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő fedlapot. De ha nálunk sincs, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy le tudjuk gyártani egyedileg is.

Fentebb írtam, hogy a kritériumok 99%-nak megfelel, de mi az az 1% akkor?!
Hát a keménység. Az XPS fedlap átlagos felületkezelés mellett nem lesz betonkemény, csak közel azonos keménységű. De mit is jelent ez a hétköznapokban? Gyakorlatilag annyit, hogy könnyebben lehet letörni, benyomni, megrongálni, mint a betont. Tehát Budapest belvárosába nem biztos, hogy ezt tenném, mert a vandalizmusnak azért nem tud olyan szinten ellenállni. De egy kertes ház kerítés fedlapjának tökéletes választás, mert a hétköznapokon előforduló külsérelmi hatásoknak (pl. vállal nekimegyek, nekitámasztok egy biciklit, felugrok rá, stb.) maximálisan és hosszútávon hely tud állni. Ez pont olyan, mint ha lenne egy 500 lóerős autóm, amit sose tudnék kihasználni. Akkor meg minek?! De mint korábban írtam, ez az átlagos felületkezelésre igaz (polisztirol ragasztóba ültetett üvegszövet háló), azonban ezt bőven lehet fokozni és akár a betonnal közel egyenértékű keménységet is el lehet érni már plusz 1 liter vízes műgyanta-diszperziós alapozóval (hétköznapi nevén mélyalapozó) a ragasztóba keverve víz helyett.

De azzal is tistában kell lenni, hogy ha mégis bekövetkezik a sérülés, akkor a beton fedlapot elég körülményes javítani. Ezzel szemben az XPS fedlapokat polisztirol ragasztóval néhány perc alatt helyre lehet hozni, akár szakember nélkül. Ez olyan egyszerű, mint a falon egy lyukat beglettelni…pár perc és kész.

Próbálok pártatlan maradni, hiszen mindenkinek maga fél hajlik a keze, de a pozitív érvek többségben vannak az XPS kerítés fedlap mellett, mint ellene és ezek a száraz tények.

Számolj velünk, kérj egyedi árajánlatot most...

Szánj rá néhány percet és töltsd ki az árajánlatkérő űrlapot. Az árajánlat pénzbe nem kerül, mi szívesen megcsináljuk, de a végén sokat nyerhetsz velünk.

Munkatársunk 24 órán belül elküldi Neked az egyedi árajánlatodat a pontos árral, szállítási költséggel és a várható szállítási idővel.

Az árajánlatkérő űrlapunk teljesen automatizált, akár több méret- és típus variációt is rögzíthetsz. 

...vagy keresd munkatársunkat

Tóth Péter

Tóth Péter
ügyvezető

TOVÁBBI CIKKEINK

Kerítés fedlap kivitelezés közben
Tóth Péter

Beton vagy XPS kerítés fedlap?

Több száz beszélgetésem volt már érdeklődőkkel és sokaknál felmerült természetesen alternatívaként a beton fedlap…vagy inkább az XPS fedlap az alternatíva?! Ilyenkor például nem a Semmelrock

Elolvasom a cikket
Szakember vagy magunk csináljuk?
Tóth Péter

Szakember, de honnan?

Az általunk gyártott XPS kerítés fedlapok úgymond „félkész” termékek, tehát miután legyártottuk és leszállítottuk a fedlapokat, akkor még van vele munka, mert a felragasztáson kívül

Elolvasom a cikket
Tóth Péter

Miért kell a kerítésre fedlap?

A kerítés fedlap nem csak a kerítés esztétikumát emeli, hanem nagyon fontos szerepet is betölt. A fedlapok beépítését leginkább a csapadékos időjárás indokolja, hiszen a szabadban épített kerítések ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak.

Elolvasom a cikket