Miért kell a kerítésre fedlap?

A kerítés fedlap nem csak a kerítés esztétikumát emeli, hanem nagyon fontos szerepet is betölt. A fedlapok beépítését leginkább a csapadékos időjárás indokolja, hiszen a szabadban épített kerítések ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak. Télen a hóesés, tavasszal és ősszel pedig a sok eső a kerítés lefedése nélkül beszivárogna a kerítés belsejébe. Amíg a befolyt víz nem fagy, addig ez nem is jelent olyan nagy veszélyt, bár a nedvesség biztosan nem tesz jót a kerítés belső szerkezetének, esetlegesen “csak” kimossa a kötő- és ragasztó anyagokat.

Nulla fok alatti hőmérsékleteknél azonban már komoly problémát jelent a szerkezetek belsejébe beszivárgó csapadék. Az eső vagy a felolvadt hólé bejut a kerítéselemek hajszálereibe, és ha ez a csapadék éjszaka megfagy, akkor a jég tágulása miatt feszíti a repedéseket, és rongálja a szerkezetet. Több egymás utáni ilyen fagyás-olvadási ciklus már komoly kárt is tehet a kerítés szerkezetében. Ebből kifolyólag a kerítésen lévő vakolat vagy épített burkolat sokkal hamarabb lehullik, és ez a kerítés kinézetét is tönkreteszi.

Olvadáskor, fagyáskor a víz lépésről-lépésre dolgozik. Mindig csak egy kicsit feszíti jobban a repedést a megfagyott csapadék, és ebbe a nagyobb repedésbe egyre több esővíz tud felolvadáskor befolyni. A sok kicsi, sokra megy elvet követve, igencsak nagy károkat tud okozni az idő múlásával. Még a kerítés szétfagyása is előfordulhat, bár ez a folyamat végső állomása, azért ezt mindenképp meg kell előzni. A szerkezetromlás viszont szinte biztosan bekövetkezik. Ezért is fontos, hogy már a kerítés építésének a tervezésekor gondolnunk kell a kerítés fedlapokra.

Tégla kerítés

Fedlapoknak a falak és a kerítés lábazatának lefedésére beépített, a kerítés, illetve a fal szélességénél szélesebb lapokat nevezzük. Oszlop fedlapoknak vagy fedköveknek pedig a kerítés pillérek lefedésére használt lapokat.

Ezeknek a fedlapoknak a legfőbb tulajdonságai, hogy általában 3-5 centivel szélesebbek a lefedett kerítés lábazatánál és rendelkeznek egy csúcsponttal, ezért a ráhulló csapadék nem áll meg fedlapon, a szélesebb kialakítás miatt pedig a fal előtt hullik le és nem a kerítés oldalán fogja lefolyatni, köszönhetően a fedlapok alján kialakított vízorrnak is. Ezért a fal tetejére hulló csapadék nem jut be a fal belsejébe, így védve a kerítés szerkezetét.

Most már tudod, hogy miért is van szükség kerítés fedlapokra?!
Többek között ezért is kezdtünk el gyártani XPS polisztirolból kerítés fedlapot, mert a zárt cellaszerkezetnek köszönhetően egyáltalán nem szívja magába a csapadékot (vízzáró réteget képez), így egyáltalán nem kell tartani a fagy által okozott károktól sem.

Számolj velünk, kérj egyedi árajánlatot most...

Szánj rá néhány percet és töltsd ki az árajánlatkérő űrlapot. Az árajánlat pénzbe nem kerül, mi szívesen megcsináljuk, de a végén sokat nyerhetsz velünk.

Munkatársunk 24 órán belül elküldi Neked az egyedi árajánlatodat a pontos árral, szállítási költséggel és a várható szállítási idővel.

Az árajánlatkérő űrlapunk teljesen automatizált, akár több méret- és típus variációt is rögzíthetsz. 

...vagy keresd munkatársunkat

Tóth Péter

Tóth Péter
ügyvezető

TOVÁBBI CIKKEINK

Kerítés fedlap kivitelezés közben
Tóth Péter

Beton vagy XPS kerítés fedlap?

Több száz beszélgetésem volt már érdeklődőkkel és sokaknál felmerült természetesen alternatívaként a beton fedlap…vagy inkább az XPS fedlap az alternatíva?! Ilyenkor például nem a Semmelrock

Elolvasom a cikket
Szakember vagy magunk csináljuk?
Tóth Péter

Szakember, de honnan?

Az általunk gyártott XPS kerítés fedlapok úgymond „félkész” termékek, tehát miután legyártottuk és leszállítottuk a fedlapokat, akkor még van vele munka, mert a felragasztáson kívül

Elolvasom a cikket
Tóth Péter

Miért kell a kerítésre fedlap?

A kerítés fedlap nem csak a kerítés esztétikumát emeli, hanem nagyon fontos szerepet is betölt. A fedlapok beépítését leginkább a csapadékos időjárás indokolja, hiszen a szabadban épített kerítések ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak.

Elolvasom a cikket