Tudástár

Összeszedtük azokat az információkat, melyek fontosak az XPS kerítés fedlap gyártásáról, felméréséről, megrendeléséről és kivitelezéséről

Kerítés fedlapok

Az alapanyag méretéből adódóan, kerítés fedlapjainkat 60 cm hosszúságú darabokban gyártjuk. A kívánt hosszúságot (60 cm hossz felett) pedig úgy lehet elérni, hogy egymás mellé kell felragasztani a darabokat, az utolsó darabot pedig egyszerűen a kívánt méretre vágni, akár egy kisfogú fűrésszel.

A felületkezelést követően a toldások eltünnek és végeredményként egy teljesen egybefüggő, egyedi méretű fedlapot kapunk. Ezen elv alapján akár 10-20 méter kerítés fedlap is kialakítható úgy, hogy a végén optikailag egy teljesen egybefüggő fedlap lesz.

Kerítés fedlap hossza
Kerítés fedlap nemes vakolattal

2D oszlop fedlapok

2D megmunkálású oszlop fedlap, melynek csak két oldali lejtése van és a hossza méretre van vágva. A 2D megmunkálású oszlop fedlap lehet négyzet (pl. 30×30 cm) vagy téglalap (30×50 cm) alakú is. 

2D megmunkálású oszlop fedlap
Oszlop fedlap

4D oszlop fedlapok

4D megmunkálású oszlop fedlap, melynek mind a négy oldalára van lejtése és az aljában vízorr. A fedlap 4 oldalát külön-külön gyártjuk le és ezt követően ragasztjuk egy speciális ragasztóval össze. 4D oszlop fedlap esetén azonban csak négyzet (pl. 30×30 cm) alakú fedlapot tudunk gyártani.

4D oszlop fedlap

Kerítés fedlap felmérése

Ha nincsenek oszlopaid, akkor egyszerű dolgod van, mert csak egy mérőszalag segítségével leméred a kerítés hosszát. Ha vannak oszlop közeid, akkor mérd meg külön-külön a távolságokat és add össze. A mennyiségre célszerű 5-10% pluszt rászámolni.

A kerítés fedlapoknak oldalanként min. 3-3 cm-t kell túlnyúljon (több lehet, kevesebb nem!) a falazaton a hatékony vízelvezetés miatt. A kerítés fedlap szélességét úgy tudod meghatározni, hogy megméred több helyen a falazat vastagságát és legnagyobb értékhez hozzáadod a min. 3-3 cm-t (összesen 6 cm-t). Ha építés közben vagy, akkor számold bele a vakolatot is, nem elég, hogy 20-s zsalukőből épül. Nem probléma, ha pl. 32 cm jött ki, nem kell felkerekíteni 35 cm-re, mert a 32 cm-t is le tudjuk gyártani.

Oszlop fedlap esetén csak a darabszámot kell nekünk megadnod. A szélesség/hosszúság meghatározásánál itt is vedd figyelembe a 3-3 cm túlnyúlást.

Helyszíni felmérést sajnos nem tudunk vállalni.

Kerites fedlap felmérése

A fedlapok felületkezelése - 1. verzió

Polisztirol ragasztó, üvegszövetháló és festék

Az általunk gyártott kerítés fedlapok úgymond “félkész” termékek. Miután felragasztottad a kerítés falazatra a fedlapokat, ezt követően min. 1 réteg polisztirol ragasztóval kell bevonni, amibe üvegszövet (dryvit) hálót kell rakni. Általánosságban azt tudjuk mondani, hogy bármelyik polisztirol ragasztó megfelelő felületkezeléshez, de mi ár/érték arányban a Masterplast Thermomaster FIX ragasztót szoktuk javasolni. Az első réteg ragasztóba bekeveréskor ajánlani szoktunk 0,8-1 liter mélyalapozót is, mert nagy mértékben javítja a felületi keménységet.

Második rétegként az esetlegesen látszó üvegszövet háló textúráját eltüntesd, majd ezt követően lehet a kívánt színre festeni a fedlapokat kültéri, UV-álló festékkel. Ha színes vakolattal (műgyantás vakolattal) szeretnéd bevonni, akkor nyugodtan lehet az a második réteg, hiszen az úgyis eltünteti az üvegszövet háló textúráját. 

A ragasztó anyagszükségelete 5-6 kg/m2, azaz például 30 cm széles fedlap esetén ~3 métert lehet bevonni 5-6 kg ragasztóval, tehát 1 zsák ragasztó 10-12 méter fedlaphoz elegendő.

A megfelelő felületkezelést követően a kerítés fedlapok szinte beton keménységűek lesznek, ellenállnak a kisebb-nagyobb külsérelmi hatásoknak is, mint a kutyák, bicikli nekitámasztás, de akár sétálhatunk is rajta nyugodtan. 

Kerítés fedlap kérgesítése

A fedlapok felületkezelése - 2. verzió

Alapozó és műgyantás nemes vakolat

A fedlapokat polisztirol ragasztóval vagy ragasztó habbal felragasztjuk a kerítés falazatra, majd ezt követően színazonos alapozóval lekenjük ecset vagy henger segítségével. A száradást követően mehet rá 1 rétegben a műgyantás vakolat, mely önmagában keményíti meg a felületet és adja meg a fedlap színét.

Eddigi tapasztalataink alapján ezen módszer kivitelezése jóval egyszerűbb, illetve a felületi keménység és színtartósság szempontjából is lényegesen jobb megoldás.

Oszlop fedlap műgyantás vakolattal

A megrendelés menete

  1. Kérj tőlünk árajánlatot, melyet munkatársunk 24 órán belül elkészíti
  2. Amennyiben a kapott árajánlat alapján megrendeled a fedlapokat, akkor díjbekérőt küldünk a rendelési érték 50%-ról gyártási előlegként
  3. Amint megérkezik hozzánk a gyártási előleg, akkor berakjuk a gyártási sorba rendelésed és visszaigazoljuk a napra pontos szállítási dátumot is
  4. Az elkészült fedlapokat választásodnak megfelelően futárszolgálattal küldjük vagy személyesen átvehed a telephelyünkön.
Árajánlat és megrendelés

Számolj velünk, kérj egyedi árajánlatot most

Szánj rá néhány percet és töltsd ki az árajánlatkérő űrlapot. Az árajánlat pénzbe nem kerül, mi szívesen megcsináljuk, de a végén sokat nyerhetsz velünk.

Munkatársunk 24 órán belül elküldi Neked az egyedi árajánlatodat a pontos árral, szállítási költséggel és a várható szállítási idővel.

Az árajánlatkérő űrlapunk teljesen automatizált, akár több méret- és típus variációt is rögzíthetsz. 

Kérdés esetén keresd munkatársunkat

Tóth Péter

Tóth Péter
ügyvezető