TUDÁSTÁR

Összeszedtük azokat az információkat, melyek fontosak az XPS kerítés fedlap gyártásáról, felméréséről, megrendeléséről és kivitelezéséről

Kerítés fedlapok

Kerítés fedlap hossza

Az alapanyag méretéből adódóan, kerítés fedlapjainkat 60 cm hosszúságú darabokban gyártjuk. A kívánt hosszúságot (60 cm hossz felett) pedig úgy lehet elérni, hogy egymás mellé kell felragasztani a darabokat, az utolsó darabot pedig egyszerűen a kívánt méretre vágni, akár egy kisfogú fűrésszel.

A felületkezelést követően a toldások eltünnek és végeredményként egy teljesen egybefüggő, egyedi méretű fedlapot kapunk. Ezen elv alapján akár 10-20 méter kerítés fedlap is kialakítható úgy, hogy a végén optikailag egy teljesen egybefüggő fedlap lesz.

Kerítés fedlap nemes vakolattal

Oszlop fedlapok

2D megmunkálású oszlop fedlap

Az oszlop fedlapok is ugyanúgy készülnek, mint a kerítés fedlapok, csak ezeket hosszirányban is méretre vágjuk.

Az oszlop fedlapok lehetnek négyzet (pl. 30×30 cm) vagy téglalap (30×50 cm) alakúak is.

Oszlop fedlap

Kerítés fedlap felmérése

Ha nincsenek oszlopaid, akkor egyszerű dolgod van, mert csak egy mérőszalag segítségével leméred a kerítés hosszát. Ha vannak oszlopaid, akkor a közöked mérd meg és add össze a távolságot. A mennyiségre célszerű 5% vagy 1-2 darab pluszt rászámolni.

Oszlop fedlap esetén egyszerű, mert csak a darabszámot kell megszámolnod.

A kerítés- és oszlop fedlapoknak oldalanként min. 3-3 cm-t kell túlnyúljon (több lehet, kevesebb nem!) a falazaton a hatékony vízelvezetés miatt. A kerítés fedlap szélességét úgy tudod meghatározni, hogy megméred több helyen a falazat vastagságát és a legnagyobb értékhez hozzáadod a min. 3-3 cm-t (összesen 6 cm-t). Ha építés közben vagy, akkor számold bele a vakolatot is, nem elég, hogy 20-s zsalukőből épül. Nem probléma, ha pl. 32 cm jött ki, nem kell felkerekíteni 35 cm-re, mert a 32 cm-t is le tudjuk gyártani.

Oszlop fedlap esetén csak a darabszámot kell nekünk megadnod. A szélesség/hosszúság meghatározásánál itt is vedd figyelembe a 3-3 cm túlnyúlást.

Helyszíni felmérést sajnos nem tudunk vállalni.

Kerites fedlap felmérése

A fedlapok felragasztása a kerítés falazatra

Az XPS fedlapokat két módon lehet rögzíteni a falazatra:

1. Ragasztóhab (ajánlott)
Kézi- vagy pisztolyos ragasztóhab segítségével nagyon egyszerű a fedlap felhelyezése. A fedlap alján lévő tapadó hornyokba kell helyezni a pisztoly végét és kb. dió nagyságú habcsíkokat kell belehúzni. Ezt követően a fedlap felhelyezhető a falazatra. A ragasztóhabbal gyorsan lehet dolgozni, mert a kötési ideje 1-2 óra típustól függően.

2. Polisztirol ragasztó
A zsákos ragasztót először a leírásnak megfelelően be kell keverni, majd ezt követően a kerítés falazat tetéje kell felhordani a megfelelő vastagságban és ebbe kell beleültetni a fedlapokat. A zsákos ragasztó esetén a kötési idő min. 24 óra, így munkafolyamat is lassabb.

Általánosságban elmondható, hogy a ragasztóhab drágább, de kiadósságban több fedlap ragasztható fel vele, illetve a munkafolyamat is tisztább és sokkal gyorsabb.

Ragasztóhab használata

A fedlapok felületkezelése - 1. verzió

Polisztirol ragasztó, üvegszövetháló és festék

Az általunk gyártott kerítés fedlapok úgymond „félkész” termékek. Miután felragasztottad a kerítés falazatra a fedlapokat, ezt követően min. 1 réteg polisztirol ragasztóval kell bevonni, amibe üvegszövet (dryvit) hálót kell rakni. Általánosságban azt tudjuk mondani, hogy bármelyik polisztirol ragasztó megfelelő felületkezeléshez, de mi ár/érték arányban a Masterplast Thermomaster FIX ragasztót szoktuk javasolni. Az első réteg ragasztóba bekeveréskor ajánlani szoktunk 0,8-1 liter mélyalapozót is, mert nagy mértékben javítja a felületi keménységet.

Második rétegként az esetlegesen látszó üvegszövet háló textúráját eltüntesd, majd ezt követően lehet a kívánt színre festeni a fedlapokat kültéri, UV-álló festékkel. Ha színes vakolattal (műgyantás vakolattal) szeretnéd bevonni, akkor nyugodtan lehet az a második réteg, hiszen az úgyis eltünteti az üvegszövet háló textúráját. 

A ragasztó anyagszükségelete 5-6 kg/m2, azaz például 30 cm széles fedlap esetén ~3 métert lehet bevonni 5-6 kg ragasztóval, tehát 1 zsák ragasztó 10-12 méter fedlaphoz elegendő.

A megfelelő felületkezelést követően a kerítés fedlapok szinte beton keménységűek lesznek, ellenállnak a kisebb-nagyobb külsérelmi hatásoknak is, mint a kutyák, bicikli nekitámasztás, de akár sétálhatunk is rajta nyugodtan. 

Kerítés fedlap kérgesítése

A fedlapok felületkezelése - 2. verzió

Alapozó és műgyantás nemes vakolat

A fedlapokat polisztirol ragasztóval vagy ragasztó habbal felragasztjuk a kerítés falazatra, majd ezt követően színazonos alapozóval lekenjük ecset vagy henger segítségével. A száradást követően mehet rá 1 rétegben a műgyantás vakolat, mely önmagában keményíti meg a felületet és adja meg a fedlap színét.

Eddigi tapasztalataink alapján ezen módszer kivitelezése jóval egyszerűbb, illetve a felületi keménység és színtartósság szempontjából is lényegesen jobb megoldás.

Oszlop fedlap műgyantás vakolattal

A megrendelés menete

  1. Kérj tőlünk árajánlatot, melyet munkatársunk 24 órán belül elkészíti
  2. Amennyiben a kapott árajánlat alapján megrendeled a fedlapokat, akkor díjbekérős levelet küldünk a rendelési érték 50%-ról gyártási előlegként, amit banki utalással vagy bankkártyával is fizethetsz
  3. Amint megérkezik hozzánk a gyártási előleg, akkor berakjuk a gyártási sorba rendelésed és visszaigazoljuk a napra pontos szállítási dátumot is
  4. Az elkészült fedlapokat választásodnak megfelelően futárszolgálattal küldjük vagy személyesen átvehed a telephelyünkön. A fennmaradó összeget pedig átvételkor kell csak kifizetned.
Árajánlat és megrendelés

Számolj velünk, kérj egyedi árajánlatot most

Szánj rá néhány percet és töltsd ki az árajánlatkérő űrlapot. Az árajánlat pénzbe nem kerül, mi szívesen megcsináljuk, de a végén sokat nyerhetsz velünk.

Munkatársunk 24 órán belül elküldi Neked az egyedi árajánlatodat a pontos árral, szállítási költséggel és a várható szállítási idővel.

Az árajánlatkérő űrlapunk teljesen automatizált, akár több méret- és típus variációt is rögzíthetsz. 

Kérdés esetén keresd munkatársunkat

Tóth Péter

Tóth Péter
ügyvezető

Ingyenes szállítás